skip to Main Content

Stichting ZEHG is opgericht door vrouwen die zelf hyperemesis gravidarum in hun zwangerschap(pen) hebben meegemaakt. Zij kregen te maken met onbegrip van medisch personeel, gebrek aan informatie en het gevoel er alleen voor te staan met deze aandoening. Dit gaf de motivatie om hier iets aan te willen veranderen.

In 2013 is Stichting ZEHG (Zwangerschapsmisselijkheid en Hyperemesis Gravidarum) opgericht. Waarom "ZEHG"? Omdat de onbekendheid met HG, zowel binnen de medische sector als binnen de sociale omgeving niet goed is. Veel mensen ervaren onbegrip, diagnoses worden niet gesteld of de oorzaak van veelvuldig overgeven wordt als psychisch benoemd.

ZEHG dus dat je HG hebt. ZEHG dat HG een aandoening waar nog veel onbekend over is, maar die zeker niet licht opgevat mag worden.

ZEHG het in de pers, tegen medici, tegen het onderzoeksveld, tegen je vrienden en familie. Onder doelstellingen lees je wat we willen bereiken rondom HG.

Stichting ZEHG: Zwangerschapsmisselijkheid en Hyperemesis Gravidarum
Acupunctuur Bij Zwangerschapsmisselijkheid

Acupunctuur bij zwangerschapsmisselijkheid

Acupunctuur wordt steeds vaker gebruikt in Nederland en kan ook bij zwangerschapsmisselijkheid een hulp zijn. Gilles Stoop, acupuncturist, vertelt er meer over in dit blog.

Acupunctuur bij zwangerschapsmisselijkheid
Als je zwanger bent, verandert er veel in je lichaam. Je hele interne huishouding moet voor twee personen worden ingericht. Sommige vrouwen kunnen daardoor lichamelijk of geestelijk uit hun evenwicht raken. Dit kan leiden tot de bekende zwangerschapskwaaltjes zoals misselijkheid, vermoeidheid, lage rugklachten, etcetera.

Zwangerschapsmisselijkheid hoort er nu eenmaal bij?
Deze klachten worden veelal geaccepteerd onder het mom van ‘het hoort er nu eenmaal bij’. Maar ze kunnen ook zo erg zijn dat je er echt last van hebt. In sommige gevallen kun je zelfs nauwelijks meer normaal functioneren. Dan is het zaak om daar iets aan te doen. Acupunctuur is dan een prima optie.

Wanneer ga ik met mijn klachten naar de acupuncturist?
Met acupunctuur kunnen de zwangerschapsklachten op een natuurlijke manier behandeld worden, zonder het kind in gevaar te brengen. Bovendien is een behandeling met acupunctuur er juist primair op gericht om het lichaam weer in balans te brengen, de energetische werking van de maag te versterken en de eventueel onderliggende disharmonie te herstellen. Het dieetadvies van de acupuncturist zorgt daarnaast voor het verminderen van de belasting van het spijsverteringsstelsel.

Onderzoek: acupunctuur veilig bij zwangerschapsmisselijkheid
Volgens Dr. Caroline Smith van de Universiteit van Adelaide (Australië) verhelpt acupunctuur de misselijkheid sneller dan als je niets doet, ook in het begin van de zwangerschap.

Smith onderzocht 593 vrouwen, allen minder dan 14 weken zwanger, die last hadden van
misselijkheid en overgeven. De vrouwen werden willekeurig ingedeeld in vier groepen. De eerste groep kreeg traditionele acupunctuur, waarbij diverse naalden in de onderarm en de onderbuik werden gestoken, bij de tweede groep werden de naalden in het (p6)-punt (een punt aan de binnenkant van de pols – red.) gestoken dat in verband staat met braken en misselijkheid. Een derde groep kreeg de naalden net naast de belangrijke punten gestoken, terwijl de laatste groep geen behandeling kreeg. De vrouwen die de traditionele acupunctuur ontvingen, merkten na ongeveer 1 week verlichting, de p6-acupunctuur gaf een week later verbetering. De twee controlegroepen merkten verbetering na 3-4 weken. Bij geen van de groepen nam het overgeven af, alleen de misselijkheid werd minder. Vrouwen die de traditionele acupunctuur ontvingen merkten het meest verschil en voelden zich ook het beste.

Behandeling
Om de klachten aan te pakken is 1 behandeling per week vaak al voldoende gedurende 6 tot 8 weken en bij ernstige klachten 2 x per week. Na een paar behandelingen merk je vaak al dat de misselijkheid minder wordt. Na 4 behandelingen wordt er geëvalueerd om te kijken of er voldoende vooruitgang is. Kijk voor meer informatie op de website van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA). Contact opnemen met Gilles Stoop, één van de leden van de NVA, kan ook. De meeste zorgverzekeraars vergoeden overigens behandelingen (deels) van acupuncturisten die zijn aangesloten bij de NVA, meer informatie daarover kun je opvragen bij je zorgverzekeraar.

Opmerking ZEHG
Neem bij ernstige zwangerschapsmisselijkheid of als de klachten door acupunctuur niet verminderen altijd contact op met huisarts of verloskundige.

– Dit blog is een repost van een blog die op 14-3-2014 is gepubliceerd op onze site www.zwangerenmisselijk.nl

Geef een reactie

Back To Top
×Close search
Zoeken