skip to Main Content

Stichting ZEHG is opgericht door vrouwen die zelf hyperemesis gravidarum in hun zwangerschap(pen) hebben meegemaakt. Zij kregen te maken met onbegrip van medisch personeel, gebrek aan informatie en het gevoel er alleen voor te staan met deze aandoening. Dit gaf de motivatie om hier iets aan te willen veranderen.

In 2013 is Stichting ZEHG (Zwangerschapsmisselijkheid en Hyperemesis Gravidarum) opgericht. Waarom "ZEHG"? Omdat de onbekendheid met HG, zowel binnen de medische sector als binnen de sociale omgeving niet goed is. Veel mensen ervaren onbegrip, diagnoses worden niet gesteld of de oorzaak van veelvuldig overgeven wordt als psychisch benoemd.

ZEHG dus dat je HG hebt. ZEHG dat HG een aandoening waar nog veel onbekend over is, maar die zeker niet licht opgevat mag worden.

ZEHG het in de pers, tegen medici, tegen het onderzoeksveld, tegen je vrienden en familie. Onder doelstellingen lees je wat we willen bereiken rondom HG.

Stichting ZEHG: Zwangerschapsmisselijkheid en Hyperemesis Gravidarum
After HG, Onbegrip En Depressie: Het Verhaal Van Roos

After HG, onbegrip en depressie: het verhaal van Roos

Het verhaal van Roos, die veel steun heeft gehad aan onze besloten praatgroep

After HG, onbegrip en depressie

Heb echt veel gehad aan alle berichten in de besloten praatgroep en het besef dat ik niet de enige ben. Mijn jongste zoontje is inmiddels bijna 1.5 jaar. Ondanks dat ik echt wel gesteund ben door de mensen om me heen (en deze groep), komt vooral het woord eenzaamheid en onbegrip bij me op als ik aan mijn zwangerschap terugdenk.

Ik heb me zo ontzettend alleen gevoeld. Elke dag weer de strijd met mezelf. Elke dag weer de wanhoop en vraag waarom ik nog opsta en hoe ik ooit al die weken nog vol moet houden. Elke dag de strijd met eten, want dat moet wel maar wil je eigenlijk niet. Ik voelde me elke dag opnieuw ziek, uitgeput en wanhopig. Alsof je maandenlang een soort buikgriep hebt, waarbij je elke dag hoopt je een beetje beter te voelen. Maandenlang voelde ik me ziek, zwak, moe en ellendig.

Zowel fysiek als mentaal was elke dag weer een uitdaging. Van een afspraak moest ik soms dagen bijkomen. Ik was gewoon niet meer in staat om te functioneren, vooral thuis niet. Achteraf ben ik pas gaan inzien dat dit niet onder de normale zwangerschapsklachten valt, maar dat dit een zogenaamde HG zwangerschap is geweest. Door de extreme misselijkheid en alles daar omheen, ben je zo ziek dat je niet meer kan functioneren. Dit had in mijn geval veel serieuzer genomen moeten worden, maar is helaas niet gebeurd.

Doordat ik haast nergens toe in staat was, voelde ik me mentaal ook steeds slechter. Zo slecht dat er momenten zijn geweest waarin ik de hele zwangerschap niet meer wilde en niet meer kon inzien waarvoor ik het nog deed. Niemand kan het ziek zijn van je overnemen. Dat maakt het zo zwaar en alleen. Niemand kan echt begrijpen hoe de dagelijkse strijd geweest is, behalve de dames hier in de groep. Ik heb me maandenlang op alle vlakken ellendig gevoeld. Achteraf had ik door het ziek zijn en bijbehorende isolatie al tijdens mijn zwangerschap depressieve klachten.

Omdat ik na de bevalling totaal geen reserves meer had, fysiek niet maar ook mentaal niet, ben ik binnen een paar weken na de geboorte erg depressief geworden. Ik had door ijzertekort een slechte start en daarna was ik gewoon helemaal op. Ik wist niet meer waar ik het nog voor deed en heb me wekenlang gedistantieerd van ons gezin gevoeld. Het liefst trok ik me helemaal terug en ik raakte mezelf helemaal kwijt. Gelukkig heb ik uiteindelijk de juiste hulp gekregen en is het me gelukt niet verder af te glijden. Maar hieruit komen is een van de moeilijkste dingen die ik ooit gedaan heb.

Het is haast niet te beschrijven wat er met je gebeurd als je je zo ellendig en depressief voelt, in een periode waarin je op je kwetsbaarst bent. Eigenlijk is er geen ruimte om in te storten, want je hebt een nieuwe baby en gezin met bijbehorende verantwoordelijkheid. Maar dat kon me allemaal niet meer schelen. Ik heb de zorg voor de kinderen zoveel en zo vaak mogelijk aan anderen overgelaten. Dat je als moeder niet voor je kinderen kunt zorgen, brengt zoveel schaamte en schuldgevoel met zich mee. Je kunt er niks aan doen, maar je voelt je zo ontzettend falen als moeder. Ik weet dat er in deze tijd goed voor de kinderen is gezorgd, maar ik had degene moeten en willen zijn die er voor onze baby was. Het doet me nog steeds verdriet dat dit me niet is gelukt.

Vooral dit is de reden dat ik het soms nog moeilijk te accepteren vind dat dit me is overkomen. Ik had gehoopt na de bevalling juist weer mezelf te worden en te kunnen zien en voelen waar ik alles voor heb gedaan. Uiteindelijk was dit juist andersom en raakte ik mezelf nog meer kwijt. Ik vond het daarom de eerste tijd ook moeilijk de berichten hier (in de praatgroep) te lezen waarin staat dat je na de bevalling weet waar je alles voor gedaan hebt, want dat gevoel had ik totaal niet. Die positieve ervaring heb ik (gelukkig) wel gehad bij mijn oudste zoontje, maar dat maakte misschien de teleurstelling en paniek deze keer des te groter.

Gelukkig gaat het momenteel heel goed met me. Ik ben weer grotendeels mezelf en kan eindelijk echt genieten van ons gezin. Ik heb 2 prachtige jongens! Dankzij EMDR-therapie en gesprekken heb ik veel kunnen verwerken en een plekje kunnen geven. Ik heb ook het idee dat ik er sterker en bewuster uitgekomen ben.

Maar ik zal nooit vergeten wat me dat heeft gekost.

De foto is gemaakt door Cindy Vallenga van By Cindy Fotografie.

Roads to Happiness is het project dat Cindy heeft opgezet als afstudeerportfolio voor haar opleiding fotografie. Voor veel vrouwen verloopt een zwangerschap niet zo makkelijk en rooskleurig als gedacht wordt. Om beeld te geven aan de weg die sommige moeten afleggen, waaronder ook Roos die Hyperemesis Gravidarum heeft gehad, heeft Cindy een aantal vrouwen die heftige klachten ondervonden, vastgelegd in tweeluiken. De eerste foto van de tweeluik weerspiegelt de weg die is afgelegd en de tweede foto het doel: het immense geluk van een kindje in je armen mogen houden.

Back To Top
×Close search
Zoeken