skip to Main Content

Stichting ZEHG is opgericht door vrouwen die zelf hyperemesis gravidarum in hun zwangerschap(pen) hebben meegemaakt. Zij kregen te maken met onbegrip van medisch personeel, gebrek aan informatie en het gevoel er alleen voor te staan met deze aandoening. Dit gaf de motivatie om hier iets aan te willen veranderen.

In 2013 is Stichting ZEHG (Zwangerschapsmisselijkheid en Hyperemesis Gravidarum) opgericht. Waarom "ZEHG"? Omdat de onbekendheid met HG, zowel binnen de medische sector als binnen de sociale omgeving niet goed is. Veel mensen ervaren onbegrip, diagnoses worden niet gesteld of de oorzaak van veelvuldig overgeven wordt als psychisch benoemd.

ZEHG dus dat je HG hebt. ZEHG dat HG een aandoening waar nog veel onbekend over is, maar die zeker niet licht opgevat mag worden.

ZEHG het in de pers, tegen medici, tegen het onderzoeksveld, tegen je vrienden en familie. Onder doelstellingen lees je wat we willen bereiken rondom HG.

Stichting ZEHG: Zwangerschapsmisselijkheid en Hyperemesis Gravidarum

Over het behandelen van zwangerschapsmisselijkheid en hyperemesis gravidarum (HG) doen veel verhalen, mythes en ideeën de ronde. Een aantal hiervan zijn compleet idioot, een aantal zijn twijfelachtig en een aantal kunnen nuttig zijn bij vrouwen die last hebben van zwangerschapsmisselijkheid of lijden aan hyperemesis gravidarum. Hier zetten we alles op een rij. Dat gaat van huismiddeltjes, alternatieve therapieën en leefstijl-tips tot behandeling met medicatie en sondevoeding.

Bij het proberen van behandelingen is het belangrijk om op een aantal zaken te letten:

  • overleg met je huisarts of verloskundige zodat zij weten welke therapieën je krijgt
  • win advies in bij de juiste therapeuten (we geven internet-adressen van beroepsverenigingen)
  • geef een en ander de tijd om uit te vinden of het wel of niet werkt, maar hou ook in de gaten wanneer het tijd is om meer medische hulp in te schakelen
  • probeer niet te veel dingen tegelijk uit, sommige therapieën kunnen reguliere medicijnen wel ondersteunen je therapeut kan je hierover informeren

Wanneer medische hulp inschakelen?

Als je deze symptomen hebt, is het zeer verstandig om een arts of je verloskundige te (laten) bellen (ook als de symptomen ’s nachts of in het weekend erger worden!)
– je kunt (bijna) niets meer eten
– je hebt 24 uur of meer niets meer kunnen drinken
– je moet heel veel overgeven (meer dan 3 keer per dag)
– je geeft gal of bloed over
– je bent meer dan 5% van je lichaamsgewicht van voor de zwangerschap afgevallen
– je plast (veel) minder en/of je urine is heel donker en ruikt sterk
– je bent duizelig of valt zelfs flauw en/of je bent verward
– je verliest vaak je evenwicht en je coördinatievermogen wordt slechter
– je bent niet meer in staat te functioneren: je kunt niet meer staand douchen, de trap op en af gaan, werken of voor jezelf en je gezin zorgen

Bij twijfel is het verstandig om sowieso een arts of je verloskundige te raadplegen.

Back To Top
×Close search
Zoeken