skip to Main Content

Stichting ZEHG

Groot Zuideveld 152

4271 CD Dussen

RSIN: 853225345

KvK: 58889914

Rekeningnummer: NL98RABO0138707030

Heb je vragen of wil je contact met ons? Stuur en berichtje via het contactformulier hiernaast.

LET OP! Ben je journalist/redacteur en wil je in contact komen met ons? stuur dan een email naar media@zehg.nl

Hoe heet je? (verplicht)

Je e-mail (verplicht)

Onderwerp

Je berichtje

Als je een zwangerschap met HG hebt doorstaan is het soms moeilijk om te bepalen of je een tweede (of derde, vierde enz) kindje wilt. Soms is het zelfs makkelijker om het niet te willen en probeer je de keuze uit te stellen. Hieronder volgen overwegingen die je kunnen helpen bij de beslissing wel of niet voor een volgend kindje te gaan.

  • Wens – Allereerst moet je, bij voorkeur samen met je partner, nagaan of de wens er is voor een volgend kindje. Als je een normale zwangerschap met een normale bevalling zou hebben, zou je dan een tweede kindje in je leven willen? Probeer op dit moment dus de HG weg te denken, hoe moeilijk dat ook is om je een normale zwangerschap voor te stellen.
  • Zwanger worden – Als uit het eerste punt is gebleken dat jullie de wens hebben voor een tweede kindje, is het tijd om aan de moeilijkere zaken te denken. Hadden jullie bijvoorbeeld moeite om zwanger te worden of heb je misschien een miskraam gehad? Kun je het bijvoorbeeld aan als een zwangerschap langer op zich laat wachten?
  • Weer HG? – Dan komt nu de klapper: als je in je voorgaande zwangerschap HG hebt gehad, dan is er een grote kans  van ongeveer 81% dat je in een volgende zwangerschap weer HG krijgt. (Fezjo et al. HER Foundation). Bij sommige vrouwen blijft de ernst van de klachten gelijk, maar bij andere vrouwen wordt de HG in elke zwangerschap erger. Helaas is er geen enkele manier om te bepalen of je bij de gelukkige 29% hoort die in een volgende zwangerschap geen HG krijgt. Je moet er dus rekening mee houden dat je er weer last van krijgt. De vraag die je voor jezelf moet beantwoorden is: kun je het geestelijk aan om zo’n zelfde zwangerschap te doorstaan als je al hebt gehad. Kan je partner dat geestelijk aan? Hierbij moet je er rekening mee houden dat je dit keer al een kindje hebt rondlopen. Dit kindje heeft zorg en aandacht nodig en die zal, als jij HG krijgt, vooral door je partner gegeven moeten worden.
    Wat bij het beantwoorden van deze vraag ook belangrijk is, is voor jezelf nagaan of je je vorige zwangerschap verwerkt hebt. Heb je last van flashbacks naar je vorige zwangerschap, heb je last van nachtmerries, denk je nog steeds met angst aan je vorige zwangerschap terug? Als dit het geval is, dan is het verstandig om eerst professionele hulp in te schakelen om je zwangerschap te verwerken. Je kunt je bijvoorbeeld door de huisarts laten verwijzen naar een eerstelijnspsycholoog. Dergelijke hulp wordt vaak vergoed door de verzekering. Liever geen professionele hulp? Dan zou je binnen onze praatgroep op facebook kunnen praten met andere vrouwen die ook HG gehad hebben.
    Naast bovengenoemde zaken zijn er nog meer dingen waar je aan moet denken om een zwangerschap met HG te doorstaan en die je als voorbereidende stappen kunt doen. Hierover geven we informatie in ‘HG voor zijn’
  • Lichamelijke gesteldheid – Als je na overleg met je partner hebt besloten dat je een HG zwangerschap geestelijk aan kunt, dan moet je ook afvragen of je dit lichamelijk aan kunt. HG is heel zwaar voor je lichaam door de uitdroging, het afvallen, het constante overgeven en het verlies aan kracht. Heb je hier twijfels over, dan kun je het beste langs de huisarts gaan om dit te bespreken. Leg uit wat er in je vorige zwangerschap gebeurt is en dat je wilt weten of het voor jou lichamelijk verstandig is om zwanger te worden.
  • Leuk! – Heb je na het lezen van dit alles besloten dat een tweede of volgend kindje welkom is in jullie gezin? Vergeet dan niet dat het ook gewoon leuk is om nog een kindje te krijgen!
Back To Top