skip to Main Content

Stichting ZEHG is opgericht door vrouwen die zelf hyperemesis gravidarum in hun zwangerschap(pen) hebben meegemaakt. Zij kregen te maken met onbegrip van medisch personeel, gebrek aan informatie en het gevoel er alleen voor te staan met deze aandoening. Dit gaf de motivatie om hier iets aan te willen veranderen.

In 2013 is Stichting ZEHG (Zwangerschapsmisselijkheid en Hyperemesis Gravidarum) opgericht. Waarom "ZEHG"? Omdat de onbekendheid met HG, zowel binnen de medische sector als binnen de sociale omgeving niet goed is. Veel mensen ervaren onbegrip, diagnoses worden niet gesteld of de oorzaak van veelvuldig overgeven wordt als psychisch benoemd.

ZEHG dus dat je HG hebt. ZEHG dat HG een aandoening waar nog veel onbekend over is, maar die zeker niet licht opgevat mag worden.

ZEHG het in de pers, tegen medici, tegen het onderzoeksveld, tegen je vrienden en familie. Onder doelstellingen lees je wat we willen bereiken rondom HG.

Stichting ZEHG: Zwangerschapsmisselijkheid en Hyperemesis Gravidarum
Emotionele Impact HG

Emotionele impact HG

HG heeft naast een grote impact op je lichaam, ook een grote impact op je geest. Er zullen hoogstwaarschijnlijk momenten komen dat je je afvraagt waarom je in vredesnaam zwanger wilde worden, dat je zo niet zwanger wilt zijn en dat je zelfs denkt aan een abortus. Dit zijn gedachten die bij de meeste vrouwen die aan HG lijden een keer de kop op steken, denk dus vooral niet dat je niet normaal bent. Het is wel belangrijk om over dit soort dingen te praten met bijvoorbeeld je partner of je arts. Ook kun je overwegen om een doorverwijzing naar een psycholoog te vragen, deze kan je helpen dingen in perspectief te zien.

Het is niet erg om af en toe boos te zijn omdat je je niet fijn voelt of omdat alles zo anders gaat dan je je had voorgesteld. Het is beter om deze gevoelens te uiten, dan om ze op te bottelen. Maar vergeet niet om ook stil te staan bij de dingen die wel goed gaan of die je wel fijn vindt.

Ernstige zwangerschapsmisselijkheid of Hyperemesis Gravidarum kunnen ervoor zorgen dat je je soms heel alleen voelt… Praten met andere vrouwen die HG hebben of hebben gehad helpt! Dit kan via onze besloten praatgroep op Facebook: Praatgroep Stg ZEHG!

#hyperemesisgravidarum #hgmama #extreemmisselijk #zwangerschapsmisselijkheid

 

Back To Top
×Close search
Zoeken