Skip to content

Stichting ZEHG

Groot Zuideveld 152

4271 CD Dussen

RSIN: 853225345

KvK: 58889914

Rekeningnummer: NL98RABO0138707030

Heb je vragen of wil je contact met ons? Stuur en berichtje via het contactformulier hiernaast.

LET OP!

Ben je journalist/redacteur en wil je in contact komen met ons? Stuur dan een email naar media@zehg.nl

    Hoe heet je? (verplicht)

    Je e-mail (verplicht)

    Onderwerp (verplicht)

    Je berichtje (verplicht)

     

    Naast het helpen van zwangeren die HG hebben door actuele informatie te verschaffen en lotgenotencontact te bewerkstelligen, willen wij als stichting ook dames helpen die een nieuwe zwangerschap aan willen gaan.

    Voor deze dames kan een nieuwe zwangerschap met mogelijk weer HG beangstigend zijn. Als de kinderwens dan uiteindelijk groter wordt dan de angst voor HG, is het fijn als je je goed kunt voorbereiden. Daarom heeft Stichting ZEHG een standaard HG voorbereidingsplan opgesteld.

    Dit plan maakt zwangeren en hun partners bewust van de uitdagingen die ze mogelijk tegemoet gaan en geeft ze informatie over de mogelijke behandelmethoden. Het plan kan als leidraad gebruikt worden voor gesprekken met de verloskundige en de gynaecoloog. Op deze manier ontstaat er een door alle betrokken partijen gedragen plan en zal er tijdens de daadwerkelijke zwangerschap mogelijk minder verwarring ontstaan over het plan van aanpak.

    Standaard HG voorbereidingsplan

     

    Hieronder geven we een heleboel tips. Neem er uit mee wat je aanspreekt.

    • Conditie – Zorg dat je zowel psychisch als fysiek goed in je vel zit. Dus ga lekker sporten, praat over je vorige zwangerschap en eet gezond. Als je wat overgewicht hebt, is dat niet erg omdat je in een HG zwangerschap een flink aantal kilo’s af kunt vallen. Begin nu ook alvast met zwangerschapsvitamines of vitamines voor als je zwanger wilt worden. Onderschat hierbij het belang van rust niet, zorg dus dat je genoeg slaap krijgt.
    • Informatie – Lees over HG en breng jezelf op de hoogte van de mogelijkheden aan behandelingen die er zijn. Misschien heb je in je vorige zwangerschap niet alle medicijnen gebruikt die beschikbaar zijn of zijn er andere dingen die je gemist hebt. Op onze site geven we veel informatie over HG. Als je vragen hebt over hetgeen je leest of als je ergens meer over wil weten, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via het contactformulier. We zoeken het graag voor je uit en willen graag verduidelijken wat op de website staat.
    • In gesprek – Ga met je huisarts, verloskundige, of gynaecoloog praten om na te gaan wat jouw opties zijn met betrekking tot de behandeling van HG. Ga na of ze op de hoogte zijn van deze ziekte en wat hun idee hierover is. Welke medicijnen willen ze wel en niet voorschrijven, hoe snel gaan ze over opname in het ziekenhuis, vanaf wanneer gaan ze over tot sondevoeding en zijn ze eventueel bereid een preventieve behandeling te starten (zie hiervoor de blogpost ‘HG voorkomen of verminderen door preventieve behandeling’ onder de categorie nieuws).
    • Verminder stress – Je weet natuurlijk nooit wanneer je precies zwanger gaat worden, maar zorg in elk geval dat je in die periode geen andere stressvolle dingen onderneemt. Wil je verhuizen of verbouwen, stel het zwanger worden dan even uit tot na de verhuizing of verbouwing. Een HG zwangerschap is als stressvol genoeg, daar hoef je geen rondvliegend stof en verhuisdozen aan toe te voegen.
    • Vangnet – Bouw je vangnet op. Vertel familie en vrienden dat jullie weer zwanger willen worden en dat er een grote kans is dat dit weer een HG zwangerschap wordt. Vertel ze wat dit inhoudt en vraag bij voorbaat al om hulp bij praktische zaken mocht de HG te erg worden. Als je je hier vervelend bij voelt, kun je ook aangeven dat jij ofwel voor je zwangerschap ofwel na je zwangerschap graag een tegenprestatie levert.
    • Emotionele ondersteuning – Er zal tijdens de zwangerschap misschien een moment komen dat je er helemaal doorheen zit en baat zou kunnen hebben bij psychologische hulpverlening. Gezien de wachtlijsten voor psychische hulp, kan het verstandig zijn om als voorbereiding al hulp te zoeken. Mocht het dan nodig zijn, dan kun je meteen terecht. En op die manier weet je hulpverlener ook hoe jij bent als je niet zwanger bent met HG. Er zijn diverse psychologen, psychotherapeuten, coaches en hulpverleners die ervaring hebben met het begeleiden van zwangere vrouwen met HG, in sommige gevallen omdat ze het zelf meegemaakt hebben. Stichting ZEHG heeft een uitgebreid netwerk en kan je doorverwijzen naar een hulpverlener in jouw omgeving.
    • Hulp in de huishouding – Als je het kunt betalen, begin dat nu alvast met het zoeken naar een hulp in de huishouding. Je kunt dan nu alvast beginnen om de hulp een paar keer te laten langskomen zodat ze jou en jullie huis leert kennen (en wat is nou heerlijker dan dat je huis door iemand anders wordt schoongemaakt!). Als je zwanger bent en HG ontwikkelt kun je de frequentie opschroeven. Je kunt overwegen om hiervoor nu alvast te gaan sparen.
    • Kinderopvang – Informeer alvast naar oppasmogelijkheden voor jullie kindje, misschien kan hij of zij een paar dagen naar een kinderdagverblijf of een gastouder of kun je informele oppas regelen. Op die manier weet je ook of je rekening moet houden met wachtlijsten in jouw omgeving.
    • Wat helpt – Probeer nu alvast in te schatten wat jou kan helpen op moeilijke momenten in je zwangerschap. Misschien helpt het om dan naar een echo van je kindje te kijken of te fantaseren over hoe je huidige kindje en je nieuwe kindje samen spelen. Je kunt ook overwegen om jezelf ontspanningsoefeningen aan te leren of je in mindfulness te verdiepen. Mindfulness oefeningen kunnen helpen om de situatie waarin je verkeert te accepteren zodat je je er niet meer tegen hoeft te verzetten en je die energie kunt gebruiken voor andere zaken. Een belangrijke schrijver op dit gebied is Jon Kabat-Zinn.
    • Wees op de hoogte – Zorg dat je op de hoogte bent van je cyclus en hou eventueel je temperatuur bij, zodat je zo snel mogelijk weet dat je zwanger bent. Als je een preventieve behandeling hebt afgesproken, kun je op dat moment gelijk je arts contacteren. Tevens kun je op dat moment beginnen met het inbouwen van meer rustmomenten gedurende de dag zodat je je energie beter kunt verdelen.
    • Voorraad – Op het moment dat je weet dat je zwanger bent, kun je ook al beginnen met het inslaan van een voorraad niet-bedervende producten zoals wasmiddel, shampoo, zeep, pasta, rijst etc. Ook kun je je speelgoedkast bevoorraden met leuke boekjes, dvd’s, klei, potloden, viltstiften, papier, kleurboeken, autootjes en meer leuke dingen zodat je je kindje op een makkelijke manier kunt entertainen als je toch voor hem/haar moet zorgen als je je niet zo lekker voelt.
    • Lijstjes – Verder kun je zolang je je goed voelt beginnen met lijstjes van dingen die voor de baby gekocht moeten worden en alvast meubeltjes uitzoeken op internet. Die kun je dan op een later tijdstip in je zwangerschap zo aan je partner geven zodat hij weet wat hij moet halen. Denk hierbij ook aan positiekleding en zwangerschapsbeha’s. Dit soort zaken zijn vooral van belang als je in je vorige zwangerschap lang tot het einde last hebt gehad van HG.
    • Regel dingen alvast – Meld je zodra je weet dat je zwanger bent meteen aan bij een verloskundige en geef hierbij aan dat je een grote kans hebt om HG te ontwikkelen. Geef je ook meteen op voor kraamzorg en regel andere zaken (bijvoorbeeld kinderopvang voor de nieuwe baby), die je beter te vroeg dan te laat kunt regelen.
    • We zijn er voor je! – Ook als je probeert zwanger te raken of als je weer zwanger bent en het spannend vindt of je wel of niet HG zult krijgen zijn wij er voor je! Je kunt ons mailen met vragen en je kunt meepraten binnen onze besloten facebookgroep.
    • En tot slot: Geniet van elke dag die je zwanger bent en niet misselijk!
    Back To Top