skip to Main Content

Stichting ZEHG

Groot Zuideveld 152

4271 CD Dussen

RSIN: 853225345

KvK: 58889914

Rekeningnummer: NL98RABO0138707030

Heb je vragen of wil je contact met ons? Stuur en berichtje via het contactformulier hiernaast.

LET OP!

Ben je journalist/redacteur en wil je in contact komen met ons? Stuur dan een email naar media@zehg.nl

    Hoe heet je? (verplicht)

    Je e-mail (verplicht)

    Onderwerp

    Je berichtje

    In dit gedeelte van onze website zetten wij de Veelgestelde vragen (FAQ) op een rij voor jullie. Deze lijst is zorgvuldig samengesteld. Mochten er vragen ontbreken, stuur dan even een mail naar info@zehg.nl

    Overige vragen

    HG & Borstvoeding

    HG hoeft geen belemmering te zijn voor borstvoeding.

    Het kan zijn dat de borstvoeding iets later op gang komt door de ondervoeding en uitdroging tijdens de HG zwangerschap. Daarom is het belangrijk om laagdrempelig te kolven, vaak aanleggen en veel huid-op-huid contact om de productie goed om gang te laten komen. Je kunt ook laagdrempelig een lactatiekundige inschakelen.

    Algemene tips:

    • blijf suppletie gebruiken
    • maak een routine van drinken; pak bijvoorbeeld altijd een glas water voor jezelf voordat je gaat voeden

    HG & Helicobactor Phylorie bacterie

    Ondanks tientallen onderzoeken Helicobactor Phylorie bacterie en HG, die zowel recent Bron als niet-recent zijn uitgevoegd is er GEEN eenduidige conclusie te trekken. Het lijkt er op dat het, net als familiegeschiedenis of leeftijd, een van de risicofactoren is.

    HG & Schildklier

    Een verstoorde schildklierfunctie en HG gaan regelmatig samen op. Het is onbekend wat de oorzaak hiervan is en wat het gevolg daar van is. Een schildklier produceert namelijk het zwangerschapshormoon Hcg. Bij vrouwen met HG wordt vaak een hoge waarde Hcg gemeten Bron

     

    De Hcg-waarde is dus een goede voorspeller voor complicaties die kunnen ontstaan bij een afwijkende schildklierfunctie

    HG & Vitamines

    Als je last hebt van extreme zwangerschapsmisselijkheid/HG dan kan het voorkomen dat je moeite kunt hebben met het slikken van supplementen (vitaminen, mineralen etc). Het lukt vaak niet om deze – soms grote- pillen weg te krijgen. En als je de supplementen dan wel wegkrijgen spugen vrouwen het ook in een mum van tijd weer uit. Vrouwen zijn dan vaak genoodzaakt om te stoppen en voelen zich erg schuldig. Het nemen van supplementen blijft wel belangrijk. Naast het foliumzuur en de vitamine D is het ook belangrijk om onder andere calcium binnen te krijgen en voldoende vitamine B6. Het niet nemen van supplementen KAN een tekort opleveren.

    Je kunt onder andere kiezen voor kauwtabletten, een spray of gel

    Voor informatie kun je ook altijd contact opnemen met een diëtist gespecialiseerd in Hyperemesis Gravidarum.

    HG & Zwangerschapsdiabetes

    Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar de link tussen HG en zwangerschapsdiabetes.

    Het HCG hormoon is een resident gevend placenta hormoon en HG komt vaker voor bij vrouwen met een grotere placenta. Er spelen een hele boel andere factoren mee maar kort gezegd: Zwangerschapsdiabetes is een risico factor tijdens de zwangerschap.

    HG & derde trimester

    Wat is de oorzaak dat HG in het derde trimester weer terug kan komen?

    In het derde trimester heb je sowieso meer kans op misselijkheid. Meestal is dat mechanisch.

    • Er is druk van de baarmoeder op de darmen en maag. De zwangerschap vraagt veel van het lijf in het derde trimester.
    • Je bent eerder moe waardoor de misselijkheid (weer) getriggerd kan worden.
    • Op hormonaal gebied kun je ook een swift maken waardoor obstipatie en maag/darmklachten vaker voorkomen.
    • Het bekken en omliggend weefsel worden klaargemaakt voor de bevalling. Het betekent ook dat andere zaken in het lichaam meer verwerken, dit geeft soms ook klachten, zoals reflux die de misselijkheid weer kan triggeren.

    HG & Zorgprofessional

    Hoe kan mijn zorgprofessional vaststellen of ik HG heb

    Hyperemesis Gravidarum is een aandoening die wij allemaal (te) goed kennen. De aandoening is lastig te vatten in een vastomlijnde omschrijving; het was namelijk best lastig te zeggen wanneer reguliere zwangerschapsmisselijkheid overgaat in HG. Toponderzoekers van onder meer het Amsterdam UMC hebben in 2021 een internationale definitie opgesteld en gepubliceerd van Hyperemesis Gravidarum:

    “The Windsor Definition for Hyperemesis Gravidarum”

    Deze definitie zorgt voor mee houvast in de medische praktijk bij bijvoorbeeld diagnose, maar zorgt ook dat bij onderzoeken een groep patiënten gekozen wordt die (minimaal) aan deze omschrijving voldoet en dat uitgevoerde onderzoeken daardoor beter vergelijkbaar worden.

    HG & medicatie afbouwen

    Kan ik zomaar stoppen met medicatie innemen/medicatie afbouwen?

    Voor alle medicatie geldt dat je pas gaat afbouwen als je een aantal weken stabiel bent en goed hebt kunnen eten en drinken of als de bijwerkingen ernstig zijn.

    Neem voor medisch advies altijd contact op met jouw zorgprofessional.

    HG & Zorgverlof partner

    Kan mijn partner zorgverlof opnemen aangezien ik niet voor mijzelf (en ander kindje) kan zorgen?

    Er zijn twee varianten van zorgverlof.

    1: Kortdurend zorgverlof

    2: Langdurend zorgverlof

    Op de website van de Rijksoverheid staat uitgebreide informatie hoe dit in zijn werking gaat: Rijksoverheid -Zorgverlof aanvragen

    Ongemakken tijdens een HG zwangerschap

    Aambeien

    Aambeien krijgen tijdens de zwangerschap komt helaas vaak voor. Pijn en jeuk aan de anus zijn vervelende kwaaltjes. Je kunt te maken krijgen met inwendige aambeien; deze bevinden zich in de anus maar je kunt ook te maken krijgen met uitwendige aambeien; deze bevinden zich dan buiten de anus.

    Jouw darmen werken tijdens de (HG-)zwangerschap trager en je kunt daardoor last krijgen van obstipatie. Als je Zofran/Ondansetron gebruikt is obstipatie helaas een van de bijwerkingen.

    Neem in geval van klachten (helderrood bloedverlies, jeuk, pijn aan de anus en obstipatie) altijd contact op met je zorgprofessional.

    Maagzuur

    Tijdens een HG zwangerschap kun je net als bij een gewone zwangerschap te maken krijgen met maagzuur. Ontzettend vervelend natuurlijk. Blijf er alsjeblieft niet mee rondlopen , ga zelf niet zomaar iets proberen met huis-, tuin- en keukenmiddelen maar bespreek dit altijd met jouw zorgprofessional.

    Wat is er mogelijk?

    • Omeprazol
    • Lansoprasol

    Deze twee medicijnen hebben de meeste voorkeur omdat zij het beste onderzocht zijn en geen nadelige effecten laten zien Bron Lareb .Jouw zorgprofessional kijkt in dit geval naar jouw situatie en kan hiermee besluiten al dan niet medicatie voor te schrijven.

    Obstipatie

    Tijdens een HG zwangerschap kun je net als bij een gewone zwangerschap te maken krijgen met obstipatie. Ontzettend vervelend natuurlijk. Blijf er alsjeblieft niet mee rondlopen , ga zelf niet zomaar iets proberen met huis-, tuin- en keukenmiddelen maar bespreek dit altijd met jouw zorgprofessional.  Jouw zorgprofessional kijkt in dit geval naar jouw situatie en kan hiermee besluiten al dan niet medicatie voor te schrijven.

    Wat is er mogelijk?

    • Vloeibare medicatie (lactulose, macrogol)
    • Vaste medicatie (bisacodyl, magnesium hydroxide
    • Zetpillen (Klysma, glycerine)

    Ondanks de uitdroging blijft het belangrijk dat je probeert vocht binnen te krijgen om zo een goede stoelgang te hebben.

    Speekselvloed

    Een vervelend kwaaltje bij HG is speekselvloed (ptyalisme).

    Speekselvloed komt veel voor bij vrouwen die last hebben van HG. Wat nu precies de exacte oorzaak van dit kwaaltje is is onbekend maar er wordt gedacht dat dit te maken heeft met hormonale veranderingen in het lichaam.  Voor het gevoel van sommige vrouwen lijkt het net of zij liters speeksel produceren.

    De productie van speekselvloed kan een afweermiddel zijn tegen overtollig maagzuur dat de slokdarm beschadigd. In het ergste geval kan ptyalisme verontrustend zijn. Veel vrouwen met HG geven aan dat ze vaak in tissues of washandjes moeten spugen.

    Omdat niet bekend is waarom je hier last van (kan krijgen) krijgt is er ook geen enkele effectieve behandeling. Wel zijn er wat tips om hier mee om te gaan.

    • Probeer een bezoekje aan de tandarts te brengen hoe lastig het ook is.
    • De ene vrouw geeft baat te hebben bij het nemen van zuurtjes (gele napoleon ballen),de ander doet het goed met mentos of drop
    • maagzuurremmers zoals Omeprazol

    Stichting ZEHG

    Wie zijn jullie?

    In 2013 is Stichting ZEHG (Zwangerschapsmisselijkheid en Hyperemesis Gravidarum) opgericht door vrouwen die zelf hyperemesis gravidarum in hun zwangerschap(pen) hebben meegemaakt. Zij kregen te maken met onbegrip van medisch personeel, gebrek aan informatie en het gevoel er alleen voor te staan met deze aandoening. Dit gaf motivatie om hier iets aan willen te veranderen.

    Wat zijn de doelstellingen van ZEHG?

    Stichting ZEHG heeft verschillende doelstellingen. Ons voornaamste doel is vrouwen met zwangerschapsmisselijkheid of hyperemesis gravidarum een plek te bieden waar zij zich gehoord en begrepen voelen. Waar zij informatie over hun aandoening kunnen vinden en waar zij ondersteuning en lotgenoten-contact kunnen vinden. Dit doen we onder andere middels deze website.

    Daarnaast bieden we informatie over zwangerschapsmisselijkheid of hyperemesis gravidarum aan voor eenieder die hiernaar op zoek is. We zorgen er ook voor dat er meer begrip en awareness komt voor de aandoening zwangerschapsmisselijkheid in het hele spectrum. Dat kan door tijdschriften te benaderen, maar ook door publieksacties op verschillende websites.

    Ook maakt Stichting ZEHG zich hard voor een landelijk protocol of richtlijn voor HG, zodat er gelijke zorg en behandeling voor elke zwangere met HG werkelijkheid wordt.

    Tot slot faciliteren we onderzoek naar zwangerschapsmisselijkheid en hyperemesis gravidarum. We bieden onderzoekers bijvoorbeeld de mogelijkheid hun onderzoek te presenteren en we plaatsen oproepen als er deelnemers worden gezocht voor een onderzoek naar zwangerschapsmisselijkheid of hyperemesis gravidarum.

    Mag ik jullie teksten, beeldmateriaal te gebruiken?

    Op alle informatie, afbeeldingen, video’s en foto’s berust copyright. Dit mag niet zonder toestemming (her)gebruikt worden, ook niet met naamsvermelding van de specifieke bron (Stichting ZEHG). De rechten voor de teksten liggen bij Stichting ZEHG, zijn auteursrechtelijk beschermd en overname en/of kopiëren van tekst is niet toegestaan.

    Kunnen wij met ZEHG samenwerken?

    Uiteraard staan wij altijd open voor een samenwerking. Stuur ons een berichtje via info@zehg.nl onder vermelding van samenwerking. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

    Waar kan ik ZEHG een review geven?

    Wat fijn dat je ons een review wilt geven.

    Dit kan op de volgende manieren:

    Back To Top