Skip to content

Stichting ZEHG

Groot Zuideveld 152

4271 CD Dussen

RSIN: 853225345

KvK: 58889914

Rekeningnummer: NL98RABO0138707030

Heb je vragen of wil je contact met ons? Stuur en berichtje via het contactformulier hiernaast.

LET OP!

Ben je journalist/redacteur en wil je in contact komen met ons? Stuur dan een email naar media@zehg.nl

  Hoe heet je? (verplicht)

  Je e-mail (verplicht)

  Onderwerp (verplicht)

  Je berichtje (verplicht)

  Er zijn vele alternatieve therapieën beschikbaar om zwangerschapsmisselijkheid te bestrijden. Of een bepaalde therapie werkzaam zal zijn in jouw situatie is helaas niet van te voren te zeggen. Sommige vrouwen met milde zwangerschapsmisselijkheid hebben er veel baat bij en zelfs vrouwen met ernstige zwangerschapsmisselijkheid of hyperemesis gravidarum (HG) bemerken soms enige verlichting van de symptomen.

  In deze sectie van de website behandelen we een aantal therapieën. Tevens geven we internetadressen van beroepsverenigingen waar je naar therapeuten kunt zoeken die aan bepaalde eisen voldoen. Het is ook vaak mogelijk de nota’s van alternatieve therapeuten die aangesloten zijn bij deze beroepsverenigingen te declareren bij je zorgverzekering als je hiervoor een aanvullende verzekering hebt afgesloten. Controleer hiervoor de polisvoorwaarden van je verzekering.

  Hoewel veel alternatieve therapieën veilig zijn om tijdens de zwangerschap te ondergaan, blijft het verstandig goed onderzoek te doen naar de therapeut, de behandeling en de medicijnen die je worden voorgeschreven. En het is belangrijk kenbaar te maken bij je behandelend artsen dat je deze behandeling en de medicijnen krijgt. Alternatieve behandelingen en medicijnen kunnen invloed hebben op andere medicijnen die je worden voorgeschreven, dus het is zaak hier zorgvuldig mee om te gaan.

  Acupunctuur is een geneeswijze uit China, deze geneeswijze gaat uit van energiebanen en -punten in het lichaam. Er zijn verschillende stromingen binnen de acupunctuur en verschillende manieren van behandelen. Meer informatie hierover kun je vinden op de website van de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging of de website van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur.

  Acupunctuur wordt al langere tijd gebruikt als behandeling voor zwangerschapsmisselijkheid en hier zijn ook verscheidene onderzoeken naar gedaan. Sommige onderzoeken tonen aan dat vrouwen die een acupunctuurbehandeling hebben gehad zich beter voelen dan de vrouwen uit hetzelfde onderzoek die deze behandelingen niet hadden gehad. Echter niet alle onderzoeken kunnen het effect van acupunctuur aantonen.

  Veel vrouwen met zwangerschapsmisselijkheid hebben baat bij acupunctuurbehandelingen. Het is daarom de moeite waard om te proberen. Adressen van artsen en therapeuten die acupunctuur beoefenen kun je vinden via de websites die hierboven genoemd worden.

  Nog meer lezen over acupunctuur als behandeling voor extreme zwangerschapsmisselijkheid & HG? Lees dan onze special, welke tot stand is gekomen met Juul Vaessen: Special HG & Acupunctuur

  Homeopathie gaat uit van het idee dat een superkleine hoeveelheid van een stof die normaal zieke maakt, de mens ook weer beter kan maken. Grondlegger van de homeopathie is de Duitse arts Samuel Hahnemann, eind 18e eeuw deed hij zijn ontdekkingen. Homeopathie kan zowel op psychische als fysieke problemen worden toegepast en is een milde therapie die andere therapieën kan ondersteunen.

  Homeopathie wordt met een zeker succes gebruikt bij zwangerschapsmisselijkheid en er zijn veel verschillende remedies die een homeopaat in kan zetten. Hoewel er een aantal remedies vrij verkrijgbaar zijn, is het verstandig niet zelf te gaan klussen maar een afspraak te maken met een therapeut. Deze kan precies kijken welke remedies het beste passen bij jouw klachten.

  Je hebt zowel homeopathisch artsen als klassiek homeopaten, deze laatste zijn geen arts maar hebben vaak wel een opleiding gehad. Als je op zoek gaat naar een homeopaat, kies er dan 1 die is aangesloten bij een beroepsvereniging. Je hebt bijvoorbeeld de VHAN, de artsenvereniging voor homeopaten. Leden van deze vereniging hebben zowel een universitaire opleiding tot arts als een opleiding tot homeopaat. De NVKH is de Nederlandse vereniging voor klassiek homeopaten. Zij hebben geen opleiding tot arts gevolgd, maar deze vereniging stelt wel opleidingseisen aan hun leden. Op beide sites kun je zoeken naar homeopaten bij jou in de buurt. Homeopaten die zijn aangesloten bij deze verenigingen worden vaak vergoed in de aanvullende verzekering van je ziektekostenverzekering. Dit kun je nakijken in je polisvoorwaarden.

  Bij hypnose heeft men vaak vreemde ideeën die niet stroken met een medische behandeling die enig nut kan hebben. Hypnotherapie draait echter om het aanleren van een vorm van zelfhypnose of een trance-staat. Een trance is een staat die iedereen wel eens ervaren heeft in de vorm van dagdromen of volledig opgaan in een boek of een film. Trance is een toestand van geconcentreerde aandacht waarbij je bewust met eigen gedachten bezig bent. Van dit natuurlijke verschijnsel, de geconcentreerde aandacht, maakt de hypnotherapeut gebruik. Hypnotherapie is een verbale therapie waarbij trance gericht benut wordt voor een groot aantal verschillende doeleinden. Onder deskundige begeleiding krijg je meer inzicht in en controle over onbewuste reacties. Daardoor kunnen vermogens als het stimuleren van genezende processen in het lichaam, het goed omgaan met emoties en het gebruik van lichamelijke en geestelijke capaciteiten beter worden aangesproken (1).

  De Nederlandse beroepsvereniging van Hypnotherapeuten geeft aan dat hypnotherapie goed kan helpen bij misselijkheidsklachten en ook als ondersteuning kan bieden voor andere therapieën. Er is onderzoek gedaan door Eric Simon (psycholoog) en Jennifer Schwartz (gyneacoloog) naar het gebruik van hypnotherapie bij zwangerschapsmisselijkheid en hyperemesis gravidarum. Zij menen dat hypnotherapie een waardevolle aanvulling kan zijn bij de behandeling van zwangerschapsmisselijkheid en schrijven de werking van hypnotherapie toe enerzijds aan de diepe ontspanning die kan worden bereikt waardoor ook spieren die met het maagdarmstelstel te maken hebben ontspannen. Anderzijds door de reactie van het lichaam op hypnotische suggesties waardoor het gevoel van symptoomvermindering wordt bereikt. Deze hypnotische suggesties kunnen ook het gevoel van controle over de misselijkheid vergroten (2).

  Op de website van de NBVH kun je zoeken naar therapeuten die bij deze vereniging zijn aangesloten. Het is verstandig om van te voren na te gaan of de therapeut die je in gedachten hebt ervaring heeft met het behandelen van zwangere vrouwen voor zwangerschapsmisselijkheid.

  Bronnen:
  (1) Nederlandse Beroepsvereniging van Hypnotherapeuten
  (2)Simon EP en Schwartz J. Medical Hypnosis for Hyperemesis Gravidarum. Birth 26:4 December 1999

  De orthomoleculaire geneeskunde stamt uit de jaren ’50 van de vorige eeuw. De term is geïntroduceerd door de scheikundige en Nobelprijswinnaar Linus Pauling. Hij hanteerde de volgende definitie voor deze vorm van geneeskunde: “Orthomoleculaire therapie heeft als doel het behouden van een goede gezondheid en het behandelen van ziektes door het veranderen van de concentraties van substanties die normaal in het menselijk lichaam aanwezig zijn.”

  In de orthomoleculaire geneeskunde wordt dus veel gebruikt van vitaminepreparaten en voedingssupplementen om herstel van een ziekte te bevorderen. Therapeuten die de orthomoleculaire geneeskunde beoefenen gaan er van uit dat dit soort supplementen beter bij de stofwisseling passen dan geneesmiddelen, het gaat immers om stoffen die al bekend zijn voor het lichaam.

  Als je een orthomoleculaire therapeut wilt bezoeken is het belangrijk van te voren na te vragen of deze ervaring heeft met het behandelen van zwangere vrouwen. Je kunt op de website van de Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde zoeken naar artsen en therapeuten die de orthomoleculaire geneeskunde beoefenen.

  Osteopathie is een alternatieve geneeswijze, die van de veronderstelling uitgaat dat een verminderde beweeglijkheid van weefsels en structuren in het lichaam een nadelige invloed op de gezondheid heeft. Osteopaten zouden in staat zijn om een dergelijke dysfunctie met hun handen op te sporen en weer beweeglijker te maken. De osteopaat is deskundig in de beoordeling van de beweeglijkheid en onderlinge samenhang van alle weefsels van het lichaam. Behandeling richt zich op het verlichten of wegnemen van lichamelijke klachten zoals rugpijn, nekpijn, hoofdpijn of buikpijn waardoor je je weer optimaal gezond kunt voelen.

  Osteopathie KAN helpen bij HG. Dit ligt aan de persoon en het ligt er ook net aan of de osteopaat bekend is met HG want niet alle osteopaten weten hoe ze hier mee om moeten gaan.

  Lees hier onze special: HG & Osteopathie:

  Osteopathie wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars vergoed vanuit het aanvullende pakket. Het is raadzaam bij uw eigen verzekeraar navraag te doen.

  Let op!  Alleen de behandelingen van een geregistreerd osteopaat komen in aanmerking voor vergoeding. Dit vanwege de kwaliteitseisen die het register stelt en waar verzekeraars zich achter hebben geschaard.

  Kijk daarom ook even of een osteopaat aangesloten is bij

  Nederlandse Vereniging Osteopathie of Beroepsvereniging van Belgische Osteopaten .

  Back To Top