Skip to content

Stichting ZEHG

Groot Zuideveld 152

4271 CD Dussen

RSIN: 853225345

KvK: 58889914

Rekeningnummer: NL98RABO0138707030

Heb je vragen of wil je contact met ons? Stuur en berichtje via het contactformulier hiernaast.

LET OP!

Ben je journalist/redacteur en wil je in contact komen met ons? Stuur dan een email naar media@zehg.nl

  Hoe heet je? (verplicht)

  Je e-mail (verplicht)

  Onderwerp (verplicht)

  Je berichtje (verplicht)

  Gebruik Zofran/Ondansetron 1e trimester

  Meerdere keren per dag wordt dezelfde vraag gesteld over het gebruik van Zofran/Ondansetron in het 1e trimester. Vrouwen die te horen krijgen van hun zorgprofessionals dat Zofran/Ondansetron niet veilig is.

  Naar aanleiding van het ICHG 2022, London kunnen wij het volgende melden:

  Meeste onderzoeken tonen nul risico aan van gebruik van Zofran/Ondansetron in eerste trimester en later. Enkele jaren terug kwam er een onderzoek uit waarbij bij gebruik in eerste trimester een kans van 3 op 10.000 zwangerschappen op schisis bleek. Experts in Hyperemesis Gravidarum twijfelen aan de kwaliteit van dit onderzoek.

  Waar het probleem ligt is dat de risico’s van HG ernstig onderschat worden. De kans op vroeggeboorte, lichtgeboorte, NICU opnames, complicaties na de geboorte, neurologische afwijkingen en andere korte- en lange termijn risico’s zijn meermaals aangetoond in onderzoeken.

  De afweging is dus: aanzienlijke kans op gevolgschade door gebrek aan voeding en vocht versus een (mogelijke) minimale kans op schisis.

  Standpunt van ZEHG is dat artsen (en patiënten) moeten gaan beseffen dat HG veel grotere risico’s geeft dan gebruik van één van de in Nederland gebruikte medicijnen. En dat zij zich beter moeten verdiepen in onderzoek naar dit onderwerp, net als de autoriteiten op medicijngebied.

  Is Zofran veilig? Ja, en zeker veel veiliger dan een (HG-)zwangerschap met ondervoeding.

  Zorgprofessionals die twijfelen kunnen altijd contact opnemen  voor intercollegiaal overleg met Professor Rebecca Painter

  Raad van Advies Rebecca Painter
  Professor R.C. (Rebecca) Painter
  is hoogleraar Verloskunde, een gerenomeerd onderzoekster en gynaecologe op het gebied van (onder-)voeding en Hyperemesis Gravidarum bij het Amsterdam UMC.

   

  Back To Top