Skip to content

Stichting ZEHG

Groot Zuideveld 152

4271 CD Dussen

RSIN: 853225345

KvK: 58889914

Rekeningnummer: NL98RABO0138707030

Heb je vragen of wil je contact met ons? Stuur en berichtje via het contactformulier hiernaast.

LET OP!

Ben je journalist/redacteur en wil je in contact komen met ons? Stuur dan een email naar media@zehg.nl

    Hoe heet je? (verplicht)

    Je e-mail (verplicht)

    Onderwerp (verplicht)

    Je berichtje (verplicht)

    Ondansetron (Zofran)

    Als vertegenwoordiger van duizenden vrouwen in Nederland die hyperemesis gravidarum hebben of hebben doorgemaakt, sluiten wij ons aan bij de uitingen van de volgende onderzoeken. Hyperemesis gravidarum  is een aandoening met potentieel zeer ernstige gevolgen voor moeder en kind. Bij de afweging welke medicatie de juiste is, is het van groot belang het perspectief van de cliënt mee te laten wegen, goede voorlichting te geven en de ernst van deze aandoening niet te onderschatten.

    2018 — HUYBRECHTS K.F., HERNÁNDEZ-DIAZ S., STRAUB L.
    Deze studie onder 1,8 miljoen zwangeren, gepubliceerd in JAMA, vond een klein verhoogde kans op schisis (bijkomende kans van 3 per 10.000) bij het gebruik van ondansetron in het eerste trimester. Huybrechts et al. vond geen associatie tussen het gebruik van ondansetron in eerste trimester en hartproblemen.

    Klik hier voor de volledige publicatie van dit onderzoek.

    2019 – KAPLAN Y.C., RICHARDSON J.L., KESKIN-ARSLAN E., EROL-COSKUN H., KENNEDY D.
    Deze systematische review en meta-analyse, gepubliceerd in Reproductive Toxicology, van gepubliceerde onderzoeken naar het gebruik van ondansetron in de zwangerschap, vond geen verhoogd risico op grote misvormingen, hartafwijkingen of orofaciale afwijkingen als schisis.

    Klik hier voor de volledige publicatie van dit onderzoek.

    2016 —  FEJZO M.S., MACGIBBON K.W., MULLIN P.M.
    Deze studie onder 2,238 zwangeren, gepubliceerd in Reproductive Toxicology, vond minder gemelde miskramen en zwangerschapsafbrekingen en een hoger aantal levendgeborenen bij vrouwen met een geschiedenis met HG welke ondansetron gebruikte. Fejzo, et al. vond daarnaast geen verhoogd risico op hartafwijkingen of schisis.

    Klik hier voor de volledige publicatie van dit onderzoek.

    Back To Top