Skip to content

Stichting ZEHG

Groot Zuideveld 152

4271 CD Dussen

RSIN: 853225345

KvK: 58889914

Rekeningnummer: NL98RABO0138707030

Heb je vragen of wil je contact met ons? Stuur en berichtje via het contactformulier hiernaast.

LET OP!

Ben je journalist/redacteur en wil je in contact komen met ons? Stuur dan een email naar media@zehg.nl

    Hoe heet je? (verplicht)

    Je e-mail (verplicht)

    Onderwerp

    Je berichtje

    De impact van (ernstige) zwangerschapsmisselijkheid en hyperemesis gravidarum is helaas niet altijd meteen na de bevalling verdwenen. HG houdt vaak niet direct op nadat je bevallen bent. Ja, het spugen en de misselijkheid zijn waarschijnlijk wel over, maar de nasleep kan lang duren. Zowel lichamelijk als psychisch/emotioneel kan HG een grote impact hebben. Er is helaas nog weinig tot geen onderzoek gedaan naar het herstel na HG. Binnen deze pagina (Herstel) Na HG vertellen we hierover en geven we tips om te herstellen na HG, maar ook te bepalen of en wanneer je een volgende zwangerschap aan zou kunnen en wat je dan bijvoorbeeld kunt doen om deze zwangerschap voor te bereiden.

    Herstel na HG

    Hyperemesis gravidarum houdt vaak niet op nadat je bevallen bent. Van een normale zwangerschap moet je al een maand of negen herstellen (de negen maanden op en negen maanden af regel), maar dat is gemiddeld genomen en de ene vrouw is na drie maanden al weer de oude terwijl de andere vrouw daar één jaar over doet. Bij vrouwen met een HG zwangerschap is het helemaal een aanslag op het lichaam geweest.  Sommigen zullen op lange termijn blijvende problemen hebben, soms met moeilijk te duiden klachten rondom het immuunsysteem of maag- en darmklachten En in sommige gevallen kan het ook jaren duren als de HG tot aan de bevalling heeft aangehouden.

    Voor vrouwen die last hebben gehad van misselijkheid en/of braken tot laat in de zwangerschap merken dat het maanden duurt voordat ze hun energie terugkrijgen en hun voedingsreserves herstellen. Voedselaversies kunnen aanhouden en het kan maanden of zelfs jaren duren om deze te overwinnen.

    Mochten er na de zwangerschap toch (langdurige-)klachten ontstaan dan is de weg naar de huisarts dan wel een internist de beste oplossing.

    Herstel na een zwangerschap met HG

    Gezien de grote lichamelijke impact van ernstige zwangerschapsmisselijkheid en hyperemesis gravidarum (HG) is het niet vreemd dat het soms enige tijd duurt voor je weer herstelt bent. Zaken waar je mee te maken kunt krijgen zijn bijvoorbeeld:

    • tekorten aan vitamines en mineralen: door veel spugen en eenzijdig eten kun je allerlei tekorten opgebouwd hebben, dat kan zich op allerlei verschillende manieren uiten;
    • verminderde weerstand en energieniveau: ook hier spelen tekorten aan vitamines en mineralen een rol, daarnaast heeft er waarschijnlijk ook spierafbraak plaatsgevonden door verminderde activiteit;
    • problemen met spijsvertering en eten: HG kan je spijsvertering behoorlijk in de war schoppen en dat hoeft niet ineens voorbij te zijn. Je kunt te maken krijgen met een gevoelige kokhalsreflex, minder kunnen eten, aversie tegen bepaalde voedingsmiddelen, onbalans van de maag, schade aan de maag of maagzweren, galblaasproblemen of galstenen;
    • problemen met het gebit: verlies van tandglazuur door het vele spugen, gaatjes, broze tanden/kiezen
    • psychische problemen: het doormaken van een zwangerschap met HG kan traumatisch zijn en dit kan leiden tot psychische problemen. De problemen kunnen mild zijn, maar HG ook leiden tot posttraumatische stress-stoornis (PTSS). Daarnaast kan HG ook een trigger zijn voor postpartum depressie.

    Wat kun je onder andere ook nog doen:

    Bezoek je huisarts en bespreek bovenstaande. De huisarts kan je verder doorverwijzen. Laat in ieder geval je bloed ook controleren op de volgende zaken:

    • Hb
    • Ferritine
    • IJzer
    • Calcium
    • Foliumzuur
    • Kalium
    • Magnesium,
    • Natrium
    • Vitamine B1, B2, B6, B12 actief
    • Vitamine D
    • Zink

    In het niet-reguliere circuit kan dat o.a. bij een mesoloog of een bioresonantie-therapeut maar ook lezen wij goede ervaringen van een bezoek aan de osteopaat of acupuncturist.

     

    Serie: Na HG

    Er is helaas nog weinig tot geen onderzoek gedaan naar het herstel na HG. Stichting ZEHG zocht contact met diverse zorgprofessionals, met en zonder eigen ervaring met HG, om hun ervaringen en tips te bundelen in de serie ‘Na HG’ en met jou te delen.

    Na HG I: Donderwolken, hechting & zelfzorg – Yvonne Gilbers

    Na HG II: HG & Osteopathie – Demis Blaasse

    Na HG III: HG & (eet)trauma – Jeanine Heppe

    Na HG IV: HG & EMDR – Anouk de Bruijn & Simone van Leipsig

    Na HG V: HG & Acupunctuur – Juul Vaessen-Visser

    Na HG VI: HG & Mondverzorging – Nynke Deelstra

    Na HG VII: HG  Verloskundige en Lactatiekundige – Marieke Jurrius

    Na HG VIII: HG  Vroedvrouw, Perinatale Coach en Podcastmaker Evy de Bock

    Na HG IX: HG  Fysiotherapeut Marjolein ter Wielen

    Opnieuw zwanger worden

    Als je een zwangerschap met HG hebt doorstaan is het soms moeilijk om te bepalen of je een tweede (of derde, vierde enz) kindje wilt. Soms is het zelfs makkelijker om het niet te willen en probeer je de keuze uit te stellen. Hieronder volgen overwegingen die je kunnen helpen bij de beslissing wel of niet voor een volgend kindje te gaan.

    • Wens – Allereerst moet je, bij voorkeur samen met je partner, nagaan of de wens er is voor een volgend kindje. Als je een normale zwangerschap met een normale bevalling zou hebben, zou je dan een tweede kindje in je leven willen? Probeer op dit moment dus de HG weg te denken, hoe moeilijk dat ook is om je een normale zwangerschap voor te stellen.
    • Zwanger worden – Als uit het eerste punt is gebleken dat jullie de wens hebben voor een tweede kindje, is het tijd om aan de moeilijkere zaken te denken. Hadden jullie bijvoorbeeld moeite om zwanger te worden of heb je misschien een miskraam gehad? Kun je het bijvoorbeeld aan als een zwangerschap langer op zich laat wachten?
    • Weer HG? – Dan komt nu de klapper: als je in je voorgaande zwangerschap HG hebt gehad, dan is er een grote kans  van ongeveer 81% dat je in een volgende zwangerschap weer HG krijgt. (Fezjo et al. HER Foundation). Bij sommige vrouwen blijft de ernst van de klachten gelijk, maar bij andere vrouwen wordt de HG in elke zwangerschap erger. Helaas is er geen enkele manier om te bepalen of je bij de gelukkige 29% hoort die in een volgende zwangerschap geen HG krijgt. Je moet er dus rekening mee houden dat je er weer last van krijgt. De vraag die je voor jezelf moet beantwoorden is: kun je het geestelijk aan om zo’n zelfde zwangerschap te doorstaan als je al hebt gehad. Kan je partner dat geestelijk aan? Hierbij moet je er rekening mee houden dat je dit keer al een kindje hebt rondlopen. Dit kindje heeft zorg en aandacht nodig en die zal, als jij HG krijgt, vooral door je partner gegeven moeten worden.
      Verwerking?
      Wat bij het beantwoorden van deze vraag ook belangrijk is, is voor jezelf nagaan of je je vorige zwangerschap verwerkt hebt. Heb je last van flashbacks naar je vorige zwangerschap, heb je last van nachtmerries, denk je nog steeds met angst aan je vorige zwangerschap terug? Als dit het geval is, dan is het verstandig om eerst professionele hulp in te schakelen om je zwangerschap te verwerken. Je kunt je bijvoorbeeld door de huisarts laten verwijzen naar een eerstelijnspsycholoog. Dergelijke hulp wordt vaak vergoed door de verzekering. Liever geen professionele hulp? Dan zou je binnen onze praatgroep op facebook kunnen praten met andere vrouwen die ook HG gehad hebben.
      Naast bovengenoemde zaken zijn er nog meer dingen waar je aan moet denken om een zwangerschap met HG te doorstaan en die je als voorbereidende stappen kunt doen. Hierover geven we informatie onderaan deze pagina.
    • Lichamelijke gesteldheid – Als je na overleg met je partner hebt besloten dat je een HG zwangerschap geestelijk aan kunt, dan moet je ook afvragen of je dit lichamelijk aan kunt. HG is heel zwaar voor je lichaam door de uitdroging, het afvallen, het constante overgeven en het verlies aan kracht. Heb je hier twijfels over, dan kun je het beste langs de huisarts gaan om dit te bespreken. Leg uit wat er in je vorige zwangerschap gebeurt is en dat je wilt weten of het voor jou lichamelijk verstandig is om zwanger te worden.
    • Leuk! – Heb je na het lezen van dit alles besloten dat een tweede of volgend kindje welkom is in jullie gezin? Vergeet dan niet dat het ook gewoon leuk is om nog een kindje te krijgen!

    Naast het helpen van zwangeren die HG hebben door actuele informatie te verschaffen en lotgenotencontact te bewerkstelligen, willen wij als stichting ook dames helpen die een nieuwe zwangerschap aan willen gaan.

    Voor deze dames kan een nieuwe zwangerschap met mogelijk weer HG beangstigend zijn. Als de kinderwens dan uiteindelijk groter wordt dan de angst voor HG, is het fijn als je je goed kunt voorbereiden. Daarom heeft Stichting ZEHG een standaard HG voorbereidingsplan opgesteld.

    Dit plan maakt zwangeren en hun partners bewust van de uitdagingen die ze mogelijk tegemoet gaan en geeft ze informatie over de mogelijke behandelmethoden. Het plan kan als leidraad gebruikt worden voor gesprekken met de verloskundige en de gynaecoloog. Op deze manier ontstaat er een door alle betrokken partijen gedragen plan en zal er tijdens de daadwerkelijke zwangerschap mogelijk minder verwarring ontstaan over het plan van aanpak.

    Standaard HG voorbereidingsplan

    Hieronder geven we een heleboel tips. Neem er uit mee wat je aanspreekt.

    • Conditie – Zorg dat je zowel psychisch als fysiek goed in je vel zit. Dus ga lekker sporten, praat over je vorige zwangerschap en eet gezond. Als je wat overgewicht hebt, is dat niet erg omdat je in een HG zwangerschap een flink aantal kilo’s af kunt vallen. Begin nu ook alvast met zwangerschapsvitamines of vitamines voor als je zwanger wilt worden. Onderschat hierbij het belang van rust niet, zorg dus dat je genoeg slaap krijgt.
    • Informatie – Lees over HG en breng jezelf op de hoogte van de mogelijkheden aan behandelingen die er zijn. Misschien heb je in je vorige zwangerschap niet alle medicijnen gebruikt die beschikbaar zijn of zijn er andere dingen die je gemist hebt. Op onze site geven we veel informatie over HG. Als je vragen hebt over hetgeen je leest of als je ergens meer over wil weten, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via het contactformulier. We zoeken het graag voor je uit en willen graag verduidelijken wat op de website staat.
    • In gesprek – Ga met je huisarts, verloskundige, of gynaecoloog praten om na te gaan wat jouw opties zijn met betrekking tot de behandeling van HG. Ga na of ze op de hoogte zijn van deze ziekte en wat hun idee hierover is. Welke medicijnen willen ze wel en niet voorschrijven, hoe snel gaan ze over opname in het ziekenhuis, vanaf wanneer gaan ze over tot sondevoeding en zijn ze eventueel bereid een preventieve behandeling te starten (zie hiervoor de blogpost ‘Preventieve Behandeling bij HG‘ in de categorie nieuws).
    • Verminder stress – Je weet natuurlijk nooit wanneer je precies zwanger gaat worden, maar zorg in elk geval dat je in die periode geen andere stressvolle dingen onderneemt. Wil je verhuizen of verbouwen, stel het zwanger worden dan even uit tot na de verhuizing of verbouwing. Een HG zwangerschap is als stressvol genoeg, daar hoef je geen rondvliegend stof en verhuisdozen aan toe te voegen.
    • Vangnet – Bouw je vangnet op. Vertel familie en vrienden dat jullie weer zwanger willen worden en dat er een grote kans is dat dit weer een HG zwangerschap wordt. Vertel ze wat dit inhoudt en vraag bij voorbaat al om hulp bij praktische zaken mocht de HG te erg worden. Als je je hier vervelend bij voelt, kun je ook aangeven dat jij ofwel voor je zwangerschap ofwel na je zwangerschap graag een tegenprestatie levert.
    • Emotionele ondersteuning – Er zal tijdens de zwangerschap misschien een moment komen dat je er helemaal doorheen zit en baat zou kunnen hebben bij psychologische hulpverlening. Gezien de wachtlijsten voor psychische hulp, kan het verstandig zijn om als voorbereiding al hulp te zoeken. Mocht het dan nodig zijn, dan kun je meteen terecht. En op die manier weet je hulpverlener ook hoe jij bent als je niet zwanger bent met HG. Er zijn diverse psychologen, psychotherapeuten, coaches en hulpverleners die ervaring hebben met het begeleiden van zwangere vrouwen met HG, in sommige gevallen omdat ze het zelf meegemaakt hebben. Stichting ZEHG heeft een uitgebreid netwerk en kan je doorverwijzen naar een hulpverlener in jouw omgeving.
    • Hulp in de huishouding – Als je het kunt betalen, begin dat nu alvast met het zoeken naar een hulp in de huishouding. Je kunt dan nu alvast beginnen om de hulp een paar keer te laten langskomen zodat ze jou en jullie huis leert kennen (en wat is nou heerlijker dan dat je huis door iemand anders wordt schoongemaakt!). Als je zwanger bent en HG ontwikkelt kun je de frequentie opschroeven. Je kunt overwegen om hiervoor nu alvast te gaan sparen.
    • Kinderopvang – Informeer alvast naar oppasmogelijkheden voor jullie kindje, misschien kan hij of zij een paar dagen naar een kinderdagverblijf of een gastouder of kun je informele oppas regelen. Op die manier weet je ook of je rekening moet houden met wachtlijsten in jouw omgeving.
    • Wat helpt – Probeer nu alvast in te schatten wat jou kan helpen op moeilijke momenten in je zwangerschap. Misschien helpt het om dan naar een echo van je kindje te kijken of te fantaseren over hoe je huidige kindje en je nieuwe kindje samen spelen. Je kunt ook overwegen om jezelf ontspanningsoefeningen aan te leren of je in mindfulness te verdiepen. Mindfulness oefeningen kunnen helpen om de situatie waarin je verkeert te accepteren zodat je je er niet meer tegen hoeft te verzetten en je die energie kunt gebruiken voor andere zaken. Een belangrijke schrijver op dit gebied is Jon Kabat-Zinn.
    • Wees op de hoogte – Zorg dat je op de hoogte bent van je cyclus en hou eventueel je temperatuur bij, zodat je zo snel mogelijk weet dat je zwanger bent. Als je een preventieve behandeling hebt afgesproken, kun je op dat moment gelijk je arts contacteren. Tevens kun je op dat moment beginnen met het inbouwen van meer rustmomenten gedurende de dag zodat je je energie beter kunt verdelen.
    • Voorraad – Op het moment dat je weet dat je zwanger bent, kun je ook al beginnen met het inslaan van een voorraad niet-bedervende producten zoals wasmiddel, shampoo, zeep, pasta, rijst etc. Ook kun je je speelgoedkast bevoorraden met leuke boekjes, dvd’s, klei, potloden, viltstiften, papier, kleurboeken, autootjes en meer leuke dingen zodat je je kindje op een makkelijke manier kunt entertainen als je toch voor hem/haar moet zorgen als je je niet zo lekker voelt.
    • Lijstjes – Verder kun je zolang je je goed voelt beginnen met lijstjes van dingen die voor de baby gekocht moeten worden en alvast meubeltjes uitzoeken op internet. Die kun je dan op een later tijdstip in je zwangerschap zo aan je partner geven zodat hij weet wat hij moet halen. Denk hierbij ook aan positiekleding en zwangerschapsbeha’s. Dit soort zaken zijn vooral van belang als je in je vorige zwangerschap lang tot het einde last hebt gehad van HG.
    • Regel dingen alvast – Meld je zodra je weet dat je zwanger bent meteen aan bij een verloskundige en geef hierbij aan dat je een grote kans hebt om HG te ontwikkelen. Geef je ook meteen op voor kraamzorg en regel andere zaken (bijvoorbeeld kinderopvang voor de nieuwe baby), die je beter te vroeg dan te laat kunt regelen.
    • We zijn er voor je! – Ook als je probeert zwanger te raken of als je weer zwanger bent en het spannend vindt of je wel of niet HG zult krijgen zijn wij er voor je! Je kunt ons mailen met vragen en je kunt meepraten binnen onze besloten facebookgroep.
    • En tot slot: Geniet van elke dag die je zwanger bent en niet misselijk!

    Standaard HG voorbereidingsplan

    Back To Top