Skip to content

Stichting ZEHG

Groot Zuideveld 152

4271 CD Dussen

RSIN: 853225345

KvK: 58889914

Rekeningnummer: NL98RABO0138707030

Heb je vragen of wil je contact met ons? Stuur en berichtje via het contactformulier hiernaast.

LET OP!

Ben je journalist/redacteur en wil je in contact komen met ons? Stuur dan een email naar media@zehg.nl

  Hoe heet je? (verplicht)

  Je e-mail (verplicht)

  Onderwerp (verplicht)

  Je berichtje (verplicht)

  ICHG 2022: Prof. Sir Stephen O’ Rahilly – GDF15

  Live vanaf ICHG2022:

  Professor Sir Stephen O’Rahilly – expert in hormonen zoals GDF15 – mag nog niet alles vertellen over zijn onderzoek naar GDF15, vanwege opkomende publicatie.
  GDF15 als hormoon zwerft door het lichaam heen en zoekt een ontvanger. Die vindt hij in de hersenstam in het trigger/overgeef centrum. Bij mensen die onder extreme stress staan, zoals bij vergiftiging, onderkoeling of radioactieve straling is GDF15 sterk verhoogd. En dus ook bij Hyperemesis Gravidarum.
  Wanneer je muizen GDF15 geeft gaan ze overgeven. Wanneer je ze een specifieke smaak geeft met GDF15, willen ze nooit meer die smaak. Het lichaam, en GDF15 werkt dus als een heftig waarschuwings systeem: niet goed voor je, spuug uit.
  Professor O’Rahilly hoopt op een volgende ICHG te kunnen vertellen waarom GDF15 zo hoog is bij HG zwangerschappen.
  Een mogelijk verklaring kan zijn dat in het eerste trimester verkeerde voeding schadelijk kan zijn voor de foetus. Tegenwoordig is dit risico veel kleiner door koeling en kennis (denk listerine etc).
  Presentator stelt de vraag of blokken van GDF15 effectief tegen HG zal zijn bij mensen. Zijn voorspelling is dat die kans zeer groot is. Hij denkt ook dat de kans dat dit veilig is ook zeer groot is. Bij muizen zijn er nog geen negatieve effecten gevonden. Dit biedt mogelijk perspectief voor de toekomst, en ook voor farmaceuten. Hier wordt reeds aan gewerkt. Maar de farmaceuten zullen terughoudend zijn omdat ze de lange termijn effecten langdurig (meer dan 10 jaar) moeten meten bij een zwangerschap.
  De hoop ligt op niet-zwangere patiënten met andere redenen voor een verhoogd GDF15 voor medicijnontwikkeling. Daarna zal het vanwege risico’s nog zeker even duren voor er medicatie beschikbaar is gericht op de GDF15 pathway en HG.
  Back To Top