skip to Main Content

Stichting ZEHG is opgericht door vrouwen die zelf hyperemesis gravidarum in hun zwangerschap(pen) hebben meegemaakt. Zij kregen te maken met onbegrip van medisch personeel, gebrek aan informatie en het gevoel er alleen voor te staan met deze aandoening. Dit gaf de motivatie om hier iets aan te willen veranderen.

In 2013 is Stichting ZEHG (Zwangerschapsmisselijkheid en Hyperemesis Gravidarum) opgericht. Waarom "ZEHG"? Omdat de onbekendheid met HG, zowel binnen de medische sector als binnen de sociale omgeving niet goed is. Veel mensen ervaren onbegrip, diagnoses worden niet gesteld of de oorzaak van veelvuldig overgeven wordt als psychisch benoemd.

ZEHG dus dat je HG hebt. ZEHG dat HG een aandoening waar nog veel onbekend over is, maar die zeker niet licht opgevat mag worden.

ZEHG het in de pers, tegen medici, tegen het onderzoeksveld, tegen je vrienden en familie. Onder doelstellingen lees je wat we willen bereiken rondom HG.

Stichting ZEHG: Zwangerschapsmisselijkheid en Hyperemesis Gravidarum

Ondansetron (Zofran) veilig bij zwangerschapsmisselijkheid

Al in februari van dit jaar heeft er in ‘the New England journal of Medicine’ een artikel gestaan over het gebruik van ondansetron bij zwangerschapsmisselijkheid. De betreffende Deense onderzoekers hebben een literatuurstudie gedaan en hebben gekeken naar het verloop van zwangerschappen in Denemarken waarbij ondansetron is toegediend. De onderzoekers vonden dat het nemen van ondansetron niet geassocieerd was met een verhoogd risico op afwijkingen bij de foetus.

Titel artikel: Ondansetron in Pregnancy and Risk of Adverse Fetal Outcomes – Björn Pasternak, M.D., Ph.D., Henrik Svanström, M.Sc., and Anders Hviid, Dr.Med.Sci. N Engl J Med 2013; 368:814-823 February 28, 2013DOI: 10.1056/NEJMoa1211035

Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde heeft vervolgens ook over dit artikel geschreven op 28 maart van dit jaar (Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:C1656).

Ook in Nederland merken we dat ondansetron (zofran) steeds vaker wordt voorgeschreven bij ernstige zwangerschapsmisselijkheid. Vrouwen die het middel gebruiken melden ook een grotere werkzaamheid dan bij bijvoorbeeld emesafene of primperan (middelen die in Nederland veel gebruikt worden bij zwangerschapsmisselijkheid).

Wat zijn jouw ervaringen met zofran/ondansetron? Heb je het voorgeschreven gekregen door je arts of aarzelde deze daarover? En wat vond je van de werkzaamheid van zofran?

Back To Top
×Close search
Zoeken