skip to Main Content

Stichting ZEHG is opgericht door vrouwen die zelf hyperemesis gravidarum in hun zwangerschap(pen) hebben meegemaakt. Zij kregen te maken met onbegrip van medisch personeel, gebrek aan informatie en het gevoel er alleen voor te staan met deze aandoening. Dit gaf de motivatie om hier iets aan te willen veranderen.

In 2013 is Stichting ZEHG (Zwangerschapsmisselijkheid en Hyperemesis Gravidarum) opgericht. Waarom "ZEHG"? Omdat de onbekendheid met HG, zowel binnen de medische sector als binnen de sociale omgeving niet goed is. Veel mensen ervaren onbegrip, diagnoses worden niet gesteld of de oorzaak van veelvuldig overgeven wordt als psychisch benoemd.

ZEHG dus dat je HG hebt. ZEHG dat HG een aandoening waar nog veel onbekend over is, maar die zeker niet licht opgevat mag worden.

ZEHG het in de pers, tegen medici, tegen het onderzoeksveld, tegen je vrienden en familie. Onder doelstellingen lees je wat we willen bereiken rondom HG.

Stichting ZEHG: Zwangerschapsmisselijkheid en Hyperemesis Gravidarum

Oproep: Kans om mee te werken aan onderzoek naar HG!

Beste Zwangeren,

Voor de opleiding Master Physician Assistant klinische verloskunde voer ik een onderzoek uit naar de rol van het stresshormoon Cortisol bij zwangerschapsmisselijkheid en hyperemesis gravidarum.
Hiervoor heb ik 81 zwangere vrouwen nodig die nog geen 8 weken zwanger zijn. Zowel vrouwen die (extreem) misselijk zijn, als vrouwen die werkelijk nergens last van hebben.
De vraag is of je gedurende 4 tot 5 weken 2 x per dag stil wilt staan of en zo ja hoe ernstig misselijk je bent geweest. De vrouwen die helemaal niet misselijk zijn hoeven per dag alleen maar 2x een kruisje te zetten op een aftekenlijstje (dat kan zelfs 1 x per week). Vrouwen die wel misselijk zijn hebben iets meer werk, die moeten 2x per dag een internationale misselijkheidsscore lijst invullen.
Bij een zwangerschap van 13 weken wil ik dan een plukje haar van het achterhoofd afnemen. Daar zie je niets van als het haar los hangt, alleen als je echt op het hoofd gaat zoeken zou je kunnen zien waar het is afgenomen. Geverfd of geblondeerd haar, maakt niet uit (gemillimeterd haar lukt helaas niet). In dit plukje haar kan tot minimaal 4 maanden terug worden gekeken hoe hoog het stresshormoon is geweest. Deze score vergelijk ik dan met de misselijkheidsscore.

Voor de praktische uitvoering van het onderzoek heb ik vooral vrouwen nodig in de omgeving van Rotterdam/Dordrecht/Breda, in de periode van 1 september tot 1 december 2013.
Omdat ik weet dat ik wel wat van de deelnemers vraag, verloot ik 4 bioscoopbonnen onder de volledig ingevulde vragenlijsten.
Wil je meedoen mail dan naar: geavije@gmail.com zodat ik je meer informatie kan sturen, je het mapje met invullijsten kan overhandigen en we een afspraak kunnen maken wanneer we het haar afnemen.

Alvast heel erg bedankt voor eventuele deelname!

Vriendelijke groet Gea Vije

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
×Close search
Zoeken