skip to Main Content

Stichting ZEHG is opgericht door vrouwen die zelf hyperemesis gravidarum in hun zwangerschap(pen) hebben meegemaakt. Zij kregen te maken met onbegrip van medisch personeel, gebrek aan informatie en het gevoel er alleen voor te staan met deze aandoening. Dit gaf de motivatie om hier iets aan te willen veranderen.

In 2013 is Stichting ZEHG (Zwangerschapsmisselijkheid en Hyperemesis Gravidarum) opgericht. Waarom "ZEHG"? Omdat de onbekendheid met HG, zowel binnen de medische sector als binnen de sociale omgeving niet goed is. Veel mensen ervaren onbegrip, diagnoses worden niet gesteld of de oorzaak van veelvuldig overgeven wordt als psychisch benoemd.

ZEHG dus dat je HG hebt. ZEHG dat HG een aandoening waar nog veel onbekend over is, maar die zeker niet licht opgevat mag worden.

ZEHG het in de pers, tegen medici, tegen het onderzoeksveld, tegen je vrienden en familie. Onder doelstellingen lees je wat we willen bereiken rondom HG.

Stichting ZEHG: Zwangerschapsmisselijkheid en Hyperemesis Gravidarum

Update onderzoek naar de rol van cortisol bij HG

Beste zwangeren en HG patiënten,

Langs deze weg wil ik iedereen die aan mijn onderzoek naar de rol van cortisol bij hyperemesis gravidarum meewerkt van harte bedanken. Vanuit steunpunt hyperemesis gravidarum krijg ik veel reacties voor deelname, en het aantal inclusies staat inmiddels op 38, bijna op de helft dus. Als jullie nog van mensen in je omgeving weten dat ze net zwanger zijn, geef dan gerust mijn mailadres door voor deelname aan het onderzoek. Ook als je zelf wilt deelnemen, kun je mailen.

Wat mij raakt en ik heel bijzonder vind, zijn de verhalen die jullie met me delen van ellende die de hyperemesis gravidarum veroorzaakt. Het onderzoek dat ik nu doe is in het kader van het afstuderen, maar daarna ben ik zeker van plan een vervolg hieraan te geven. Dat vrouwen tegenwoordig niet met overlijden aan HG betekent niet dat het geen ellende veroorzaakt, en onderzoek blijft nodig tot duidelijk is wat er tegen gedaan kan worden. En voor mij persoonlijk wil ik graag het raadsel waarom vrouwen misselijk worden als ze zwanger zijn oplossen.

Op dit moment ga ik beginnen met het invoeren van de eerste gegevens die ik binnen heb gekregen, dat wordt voor mij nog een zware klus en heel veel werk. De haren die ik tot nu toe verzameld heb liggen in een kluis en worden in januari in een keer geanalyseerd, dus dan heb ik nog meer gegevens om in te voeren.

Nogmaals mijn hartelijke dank en voor iedereen die dat nodig heeft heel veel sterkte in de zware maanden, en ik houd jullie op de hoogte.

Hartelijke groet

Gea Vije

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
×Close search
Zoeken