skip to Main Content

Stichting ZEHG

Groot Zuideveld 152

4271 CD Dussen

RSIN: 853225345

KvK: 58889914

Rekeningnummer: NL98RABO0138707030

Heb je vragen of wil je contact met ons? Stuur en berichtje via het contactformulier hiernaast.

LET OP! Ben je journalist/redacteur en wil je in contact komen met ons? stuur dan een email naar media@zehg.nl

Hoe heet je? (verplicht)

Je e-mail (verplicht)

Onderwerp

Je berichtje

Door het vele overgeven ontstaat een gebrek aan vocht en voeding en zal HG leiden tot uitdroging. Ketonen worden gevormd wanneer het lichaam zijn eigen vet gaat verbranden door een voedseltekort. Ketonen hebben niets te maken met de mate van uitdroging.

Er is geen verband tussen ketonen en de ernst van HG. Het meten van ketonen in de urine heeft daarom geen toegevoegde waarde bij diagnose van HG en zou niet gebruikt moeten worden om (de ernst van) HG vast te stellen en wel of geen behandeling aan te bieden!

Onderzoeken:

Koot, M. H. (2019). Hyperemesis gravidarum: Definition, treatment, prognosis and offspring outcome

Niemeijer MN, Grooten IJ, Vos N, Bais JMJ, van der Post JA, Mol BW, et al. (2014) Diagnostic markers for hyperemesis gravidarum: a systematic review and metaanalysis

Als je bent uitgedroogd, zal worden overgegaan tot opname in het ziekenhuis. Er wordt dan een infuus aangebracht met vocht. Doordat je bent uitgedroogd gaat het inbrengen van een infuus soms zeer moeilijk, de aderen gaan rollen en zijn lastig aanprikbaar. Wat kan helpen is om de arm waarin geprikt gaat worden (vaak de linkerhand) een tijdje naar beneden te laten hangen. De aderen vullen zich dan beter met bloed en zijn makkelijker te prikken. Warmte wil hierbij soms ook helpen. Als het infuus eenmaal loopt, dan zal soms worden aangegeven dat je een tijdje (meestal 1 of 2 dagen) helemaal niets meer mag eten of drinken. Dit is om je maag en slokdarm rust te gunnen. Als dit het overgeven doet stoppen, zul je daarna weer vloeibaar mogen eten en dit langzaam opbouwen tot een ‘normaal’ voedingspatroon.

Sondevoeding
Als de rehydratie het overgeven niet doet stoppen en je gedurende lange tijd geen voeding tot je kunt nemen, is vaak sondevoeding nodig. Een sonde is een dun slangetje wat door de neus naar de maag wordt geleid. Door de sonde kan portiegewijs of druppelsgewijs vloeibare voeding worden ingenomen. Een neussonde is bij HG de eerste keus om sondevoeding te geven aan patienten, maar er zijn ook andere manieren om sondevoeding toe te dienen. Er bestaan ook sondes die voeding direct door de buikwand in de maag (Percutane endoscopische gastrostomie) of een deel van de dunne darm (percutane endoscopische jejunostomie) te brengen. Hiervoor is een kleine operatie nodig die vaak onder lokale verdoving plaatsvindt. Deze twee vormen hebben als voordeel boven een neussonde dat ze de kokhalsreflex niet opwekken.

Vrouwen die in het ziekenhuis te horen krijgen dat sondevoeding nodig is als het niet lukt om te gaan eten, schrikken hier vaak van. Men heeft geen idee hoe zoiets echt in zijn werk gaat en wat er bij komt kijken. En vooral hoe het voelt om zo’n sonde de hele dag in je neus en keel te hebben terwijl je al zo misselijk bent. Laat daarom goed uitleggen hoe alles in zijn werk gaat en stel vragen als je iets niet snapt.

Totale Parenterale Voeding (TPV)
Is sondevoeding geen optie, bijvoorbeeld omdat je de sonde steeds uitspuugt, dan wordt soms Totale Parenterale voeding toegediend. Dit is een vorm van voeding die niet via het maag-darmstelsel loopt, maar direct in de bloedbaan wordt gebracht. Alle belangrijke voedingstoffen zijn aanwezig in de TPV.

De TPV wordt middels een speciale lijn in het lichaam gebracht. Je zou het kunnen zien als een speciaal soort infuus. Op de website van Gastro Maatjes zie je een overzicht van de verschillende opties. Van alle verschillende lijnen kan de PICC lijn het langst blijven zitten. Met een PICC lijn is het vaak ook mogelijk om naar huis te gaan als er specialistische thuiszorg geregeld kan worden.

Het plaatsen van een dergelijke lijn is meestal een kleine chirurgische ingreep, het aanbrengen moet steriel gebeuren. Na het plaatsen zal er een opbouwschema worden gebruikt voor de voeding en zal je bloed steeds goed gecontroleerd worden om te zien hoe je op de lijn en de TPV reageert.

Als je arts je rehydratatie, sondevoeding of TPV voorschrijft, laat je dan goed voorlichten over de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden die er zijn. Misschien worden bepaalde zaken niet aangeboden, maar zijn die wel mogelijk in een ander ziekenhuis.

Binnen de praatgroep van ZEHG op facebook kun je ervaringen over rehydratatie, sondevoeding en TPV delen. Ook kun je hier vragen stellen over deze behandelingen.

Back To Top